Ga naar de inhoud

Wat doe je als je door omstandigheden thuis komt te zitten? Dan kun je boeken lezen, kruiswoordpuzzels maken of gaan breien. Maar je kunt ook de basis voor een verzameling leggen, zoals de Slowaakse Antonia Kozakova deed. Sinds 1997 verzamelt ze servetten! En die verzameling is inmiddels uitgegroeid tot een fenomenale omvang. Ze brak haar eigen Guinness-wereldrecord al twee keer. Momenteel staat de teller op ruim 80.000 exemplaren.

Veilingagenda

De verzameling groeit door

Kozakova is nog lang niet klaar met verzamelen. Ze wil haar servettencollectie uitbreiden naar minimaal 100.000 stuks of meer, en daarmee haar Guinness-record voor een derde keer breken. Dat zal zeker lukken, want elk wereldrecord genereert veel aandacht en… servetten uit onverwachte hoeken. Verder struint ze bijna constant het internet af om de verzameling aan te vullen én scoort ze aanwinsten via het circuit van servettenverzamelaars in Slowakije, Noorwegen en Hongarije.

Veilingagenda

Opbergsysteem

Hoe houd je al die duizenden servetten uit elkaar? Dan heb je wel een overzichtelijk en dergelijk opbergsysteem nodig. Antonia Kozakova heeft haar servetten nauwgezet en gesorteerd en per categorie in een doos gestopt. Zoals bijvoorbeeld een doos met Kerst servetten. Zo vindt ze altijd dat ene exemplaar met gemak weer terug. Bovendien garandeert dit opbergsysteem haar dat ze geen dubbelde exemplaren bezit. Wel nemen al die dozen met servetten een hele kamer van haar huis in beslag.

Veilingagenda

Favoriete servet

Echt waardevol zijn de meeste servetten in haar verzameling helaas niet. Al behoort tot haar collectie, wel een servet uit 1964 met een afbeelding van de Beatles. Voor dit servet hebben Beatles verzamelaars op veiling websites zoals eBay of Catawiki wel een paar tientjes over. Maar de favoriet van de Slowaakse zelf is een door Arnold Schwarzenegger gesigneerd exemplaar. De verzameling bestaat verder uit moderne servetten en servetten die dateren uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Ondanks dat ze van papier zijn hebben deze servetten de tand des tijds goed doorstaan. Hoe kan het ook anders, in de zorgzame handen van Antonia Kozakova… ‘‘Er is tot nu toe geen enkele dag dat ik spijt heb met deze collectie begonnen te zijn. Ik heb er heel veel plezier in en ik ben trots op wat ik tot nu toe heb bereikt’’, zegt de verzamelaar te midden van haar imposante collectie.

Meer vreemde verzamelingen

Heb jij ook zo’n gekke verzameling en wil jij die verder uitbreiden? Dan zijn er wereldwijd ontzettend veel platformen te vinden waar je bijzondere en unieke objecten kunt vinden. Zoek bijvoorbeeld maar eens bij alle veilingcategorieen op Veilingagenda.

Wil je meer lezen over vreemde verzamelingen? Bekijk dan onderstaande blogs:

Vreemde verzamelingen: Jojo’s
Vreemde verzamelingen: Broodroosters
Vreemde verzamelingen: Chilissaus flesjes

Interessante kavels