Ga naar de inhoud

De grootste jojo ter wereld is ruim 180 centimeter hoog. Het gevaarte weegt 372 kilo. Maar kun je er ook mee jojoën? Jazeker, aan een bijna 50 meter hoge kraan! Deze unieke jojo behoort tot de bizarre verzameling van de Amerikaan Lucky Meisenheimer. Zijn verzameling telt ruim 4.300 jojo’s en daarmee is het volgens het Guinness Book of Records ’s werelds grootste jojo collectie.

Veilingagenda

De geschiedenis van de jojo

Een rond voorwerp dat je aan een draad op en neer kunt bewegen. Wie verzint zoiets? Volgens Meisenheimer, niet alleen een verzamelaar maar ook een autoriteit op het gebied van jojo’s zou een Chinees de uitvinder zijn. Rond het jaar 1.000 voor Christus. Maar, zegt hij er bij, het kan ook heel goed zijn dat de oorsprong van de jojo op meerdere plaatsen te vinden is. Zoiets als de boekdrukkunst dus. Hoe dan ook, een Filipijnse immigrant maakte het speelgoed vanaf 1928 razend populair in de Verenigde Staten.

Veilingagenda

Het jojo virus

Nadat hij de eerste keer een jojo in zijn handen kreeg werd Meisenheimer meteen gegrepen door het jojo-virus. Niet alleen bouwde hij een indrukwekkende verzameling op, maar hij kwam ook op de proppen met aparte jojo-initiatieven, die veel publiciteit met zich meebrachten. Zo bouwde hij een standbeeld bestaande uit 603 jojo’s en maakte hij in 1993 tijdens de National Yo-Yo Championsship een berg van maar liefst 3.000 jojo’s. Het duurde 2 weken voordat de berg af was.

Veilingagenda

Duurste jojo

Meisenheimer is zo verzot op jojo’s dat hij er zelfs een boek over heeft geschreven, namelijk Lucky’s Collectors Guide to 20th Century Yo-Yo’s. Hij omschrijft dit boek als de bijbel op het gebied van jojo’s verzamelen. Jojo’s zijn er in alle soorten en maten. Coca Cola, Star Wars, Donald Duck, Spiderman, sporthelden – je kunt het zo gek niet bedenken en er bestaan jojo’s van. Er zitten in de verzameling van Meisenheimer ook waardevolle exemplaren. De top 3 met meest waardevolle jojo’s zijn 16.000, 5.000 en 2.500 euro waard. Het gaat om de Nixon/Acuff yo-yo, de Yo-Yo on Space Shuttle Discovery en de Flores 577. Het is maar dat je het weet. Wat de waarde is van de grootste jojo ter wereld is helaas niet bekend.

Naast jojo’s zijn er wereldwijd ontelbaar veel verzamelaars van speelgoedobjecten. Zo zijn er vele fanatieke verzamelaars van bijvoorbeeld van modelauto’s, modeltreinen, blikken speelgoed en LEGO. De waarde van sommige speelgoed objecten kunnen heel waardevol zijn. Wil jij jouw speelgoedverzameling ook uitbreiden met waardevolle, unieke of bijzondere objecten? Bekijk dan gauw deze speelgoedveiling.

Meer vreemde verzamelingen

Heb jij ook zo’n gekke verzameling en wil jij die verder uitbreiden? Dan zijn er wereldwijd ontzettend veel platformen te vinden waar je bijzondere en unieke objecten kunt vinden. Zoek bijvoorbeeld maar eens bij alle veilingcategorieen op Veilingagenda.
Wil je meer lezen over vreemde verzamelingen? Bekijk dan onderstaande blogs:

Vreemde verzamelingen: Bierblikjes
Vreemde verzamelingen: Broodroosters
Vreemde verzamelingen: Chilissaus flesjes
Vreemde verzamelingen: Servetten

Interessante kavels