Ga naar de inhoud

Hoe heter, hoe beter! Het begon een kleine twintig jaar geleden met twaalf verschillende flesjes chilisaus. De Amerikaan Vic Clinco kreeg ze als kerstgeschenk van zijn vrouw Wendy. Het was in 1996: hun eerste kerst als stel. Als Wendy toen had kunnen bedenken wat de gevolgen waren van dit geschenk, dan had ze misschien liever een vulpen gegeven. Met meer dan 6.000 verschillende flesjes is Vic namelijk de grootste verzamelaar van chilisaus flesjes in de wereld.

Veilingagenda

Een huis vol

Nu staat de huiskamer in Phoenix, Arizona helemaal vol hot sauce. Alle wanden, van de vloer tot het plafond, zijn bedekt. In de kasten staan ook flessen met het gepeperde goedje. Het is een museum, misschien zelfs een heiligdom, volgens Vic Clinco een hommage aan het product en de producenten. In ieder geval is deze opmerkelijke collectie het middelpunt van zijn en Wendy’s huis. De verzameling bestaat uit 6.000 unieke, ongeopende en vergezelde flessen tot hot sauce. Ze komen uit alle delen van de wereld. Volgens Clinco, een liefhebber van pittig eten, is er nergens een grotere hot sauce-collectie te vinden.

Veilingagenda

Dure flesjes!

Als je denkt dat chillisaus flesjes geen waarde hebben, dan heb je het mis! De duurste fles is ongeveer 900 dollar waard, maar de verzamelaar heeft zelf nooit meer betaald dan 400 dollar. Zijn verzameling is niet in geld uit te drukken, “onbetaalbaar”, zegt hij. “Ik heb flessen die speciaal voor mij zijn gemaakt én tal van flessen van fabrikanten die niet meer bestaan. Ik heb gesigneerde exemplaren en hot sauce flessen die zijn gemaakt van voor de promotie en voor speciale gelegenheden.” Tot de collectie van Vic Clinco behoren de extreem zeldzame Adam and Eve-sauzen van CaJohn’s Fiery Foods en twee flessen van Blair’s Calderas. Blair’s is de fabrikant van de heetste saus op aarde: de Caldera 16 Mil. Veel heter dan pepperspray die de Amerikaanse politie gebruikt… Met dit goedje zijn slechts 499 flessen gevuld. Ze kosten een vermogen. Natuurlijk staat er ook 1 zo’n een fles in het heiligdom van Clinco.

Veilingagenda

Blusmateriaal

Ondanks de enorme collectie is de verzameling van Vic voorlopig nog lang niet compleet. De liefhebber van gepeperd voedsel denkt dat er nog honderdduizend flessen hot sauce aan zijn collectie kunnen worden toegevoegd. Als dat inderdaad gaat gebeuren, zullen Vic en Wendy ongetwijfeld op den duur een ander huis moeten zoeken. Wat doet Vic Clinco in het dagelijks leven? Hij werkt als kok in The Four Seasons hotel Arizona. Dus zorg voor voldoende ‘blusmateriaal’ als je daar gaat eten…

 

Meer vreemde verzamelingen

Heb jij ook zo’n gekke verzameling en wil jij die verder uitbreiden? Dan zijn er wereldwijd ontzettend veel platformen te vinden waar je bijzondere en unieke objecten kunt vinden. Zoek bijvoorbeeld maar eens bij alle veilingcategorieen op Veilingagenda.

Wil je meer lezen over vreemde verzamelingen? Bekijk dan onderstaande blogs:

Vreemde verzamelingen: Jojo’s
Vreemde verzamelingen: Broodroosters
Vreemde verzamelingen: Servetten

Interessante kavels