Ga naar de inhoud

Als je aan motoren denkt dan kun je natuurlijk niet om het Amerikaanse motormerk Harley Davidson heen. Harley Davidson maakt sinds 1903 motoren en is in de loop der jaren uitgegroeid tot het meest iconische motormerk ter wereld. In Europa leerden wij de Harley Davidson motoren kennen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen grote aantallen Harley Davidson motoren door het Amerikaanse leger werden gebruikt. Veel van de motoren bleven na de oorlog in Europa achter en sindsdien is het merk erg geliefd bij veel motorrijders.

Harley Davidson motoren worden overal ter wereld verkocht. Ruim 250.000 motoren per jaar. Daardoor zijn er ook overal ter wereld verzamelaars van Harley Davidson motoren. De waarde van zeldzame Harley Davidson motoren is de laatste jaren dan ook behoorlijk gestegen. En sommige van die motoren zijn zelfs een vermogen waard! Wij hebben hieronder een lijstje gemaakt met de 5 duurste Harley Davidson ter wereld.

5. Strap Tank (1907) – 610.000 euro

Deze prachtige Harley Davidson motor staat bekend als de Strap-Tank (riem tank). De motor komt uit 1907 en van dit model werden slechts 150 motoren gemaakt. De ongerestaureerde Strap-tank motoren zijn erg gewild onder verzamelaars. Met deze motor is het voor Harley Davidson eigenlijk echt begonnen en de motor vertegenwoordigd dan ook een stukje Amerikaanse geschiedenis. Deze motor werd in 2015 verkocht voor 715.000 dollar (610.000 euro)

Veilingagenda
Veilingagenda

4. Eight-Valve Racer: 850.000 euro

Vanaf 1914 namen de eigenaren van Harley Davidson de motorsport serieus. Daar is deze Eight-Valve Racer een product van. De motor was zoveel mogelijk uitgekleed om een zo hoog mogelijke snelheid te bereiken. De motor weegt slechts 310 kilo en de topsnelheid van de motor lag rond de 193 kilometer per uur. Vooral het voorover hangende stuur is erg kenmerkend voor de motor. Dit puntgave model (zie foto) wisselde voor 1 miljoen dollar van eigenaar (850.000 euro)

3. Easy Rider Captain America: 1.150.000 euro

Dit is misschien wel de bekendste Harley Davidson ter wereld. Dit is namelijk de motor die door acteur Peter Fonda werd bereden in de cultfilm Easy Rider. De motor met opvallende kleuren staat bekend als de Captain America. De motor werd speciaal voor de film gebouwd. De basis voor de motor was een oude politiemotor van Harley Davidson uit 1950. In totaal zijn er 2 dezelfde motoren voor de film gebouwd. Helaas is 1 van de motoren in de loop der jaren zoekgeraakt. Juist vanwege de bekendheid van de motor leverde deze tijdens een veiling een hoge prijs op, namelijk 1,35 miljoen dollar op (1.15 miljoen euro).

Veilingagenda
Veilingagenda

2. Bucherer Blue Edition: 1.580.000 euro

Ooit was deze motor de duurste Harley Davidson ter wereld. De basis van deze motor is de Harley Davidson Softail Slim S. De motor heeft echter een flinke make-over doorgemaakt. Dit is gedaan in opdracht van Swiss Watch en juwelenbedrijf Bucherer. De motor heeft de naam ‘Blue Edition‘. Naast de opvallende kleur, de gouden accenten en diamanten die in overvloed op de motor te vinden zijn, heeft de motorbouwer een aantal bijzondere designkeuzes gemaakt. De specialisten van Bündnerbike hebben er ongeveer een jaar over gedaan om deze speciale Harley Davidson editie te ontwerpen en te produceren. De waarde van de motor is 1,58 miljoen euro.

1. Cosmic Starship: 2.500.000 euro

De Cosmic Starship is de allerduurste Harley Davidson ter wereld. De motor is uniek en gebouwd door de legendarische motorbouwer Bartels. De motor is daarnaast beschilderd door de Amerikaanse kunstenaar Jack Armstrong. De kuntstenaar deed ruim een half jaar over het beschilderen van de motor. De motor is namelijk bedekt met 37 lagen blanke lak. De motor werd in 2010 gelanceerd en getaxeerd op 1 miljoen dollar. In 2012 werd de motor echter al verkocht voor 3 miljoen dollar. Tegenwoordig wordt de motor op maar liefst 35 miljoen dollar geschat.

Veilingagenda

Ben jij ook liefhebber van zeldzame en oude motoren?

Bekijk hier alle klassieke motoren die op dit moment worden aangeboden in online veilingen.

Interessante kavels