Deze indrukwekkende aspergeschotel in barbotine werd aan het einde van de 19e eeuw vervaardigd door de manufactuur van Creil-Montereau.Barbotine is een decoratietechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van slipmotieven om zo een reliëfdecoratie te bekomen. De techniek was vooral populair tijdens de Art-Nouveau-periode. De barbotine-ontwerpen waren samengesteld uit een pasta van fijne klei die uitermate geschikt was om gemodelleerd te worden en om er verfijnde reliëfs mee te maken. Na het modelleren werden de objecten aan een temperatuur van ongeveer 1000 graden Celcius gebakken en vervolgens bedekt met een laagje doorzichtig email.De grootste productiecentra van de barbotines bevonden zich in het oosten van Frankrijk met Sarreguemines als belangrijkste centrum. Maar ook in de buurt van Parijs waren er verschillende fabrieken die zich toelegden op de productie van luxueuze barbotines. De manufactuur van Creil-Montereau ontstond in 1840 na een fusie van de aardewerkenfabrieken van Montereau en Creil. Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw sleepte de fabriek meerdere nationale en internationale prijzen in de wacht. In 1895 brak er een zware brand uit in de fabriek van Creil, wat meteen het begin van de neergang van de manufactuur inluidde. De productie werd daarop overgebracht naar Montereau maar de ontwerpen waren weinig... lees verder bij Catawiki
Veilingagenda gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke service te bieden. Zie ons cookie statement. Door verder te gaan op deze website stem je in met deze cookies.