De bekendste toepassing ervan is in twee van de meest eigenzinnige wijnen van Frankrijk, de Sherry-achtige Vin Jaune en de zoete, geconcentreerde Vin de Paille. Beide uit de oostelijke Jura-regio.Savagnin Blanc komt ook voor in de mousserende en droge witte wijnen van Jura, waar het vaak wordt gemengd met de beter bekende druivensoort Chardonnay, die nu ongeveer de helft van het wijngaardgebied van Jura uitmaakt.De naam Savagnin is synoniem geworden met Vin Jaune. Deze wijn wordt gedurende meerdere jaren gerijpt in eikenhouten vaten onder een natuurlijke film van flor-gist. Tijdens deze rijpingsperiode ontwikkelt de wijn rijke, nootachtige smaken (vergelijkbaar met de fino Sherry's van Jerez). Daarnaast krijgt de wijn de diepe gele kleur die haar naam geeft.De mooiste voorbeelden van Vin Jaune komen uit de wijngaarden van Château-Chalon in het Jura. Als zodanig zijn het waarschijnlijk de beste Savagnin-wijnen die ergens gemaakt worden.Vin de Paille, ook een belangrijke wijnstijl uit de Jura, wordt gemaakt van druiven die enkele weken (of zelfs maanden) zijn gedroogd om hun suikers en smaken te concentreren. Deze wijnen werden traditioneel gemaakt van druiven die op los geweven matten van stro (paille) werden gedroogd, wat de naam heeft doen ontstaan.Deze wijnen worden geproduceerd door mutage (toevoeging... lees verder bij Catawiki
Veilingagenda gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke service te bieden. Zie ons cookie statement. Door verder te gaan op deze website stem je in met deze cookies.