2021 Jessica Litaud Saint‑Véran “Les Pommards” maakt indruk met zijn cleane maar genuanceerde uitdrukking van terroir. Het combineert heldere citrus en steenfruit met bloemige zuiverheid, marsepein, romige lies en een verfrissende mineralenbasis. Kritisch geprezen (87–90 punten), maken precisie en harmonie het veelzijdig aan tafel—gevogelte, zeevruchten, pizza of kaas. Nu drinkbaar, maar nog waardevoller na een paar jaar bewaren.Historische en culturele contextRegio: Saint‑Véran is een zuidelijke Mâconnais-appellation die sinds 1971 bekend staat om het produceren van pure, levendige Chardonnays—minder bekend, maar biedt uitstekende waarde in vergelijking met noordelijk Bourgondië.Litaud's nalatenschap: afkomstig uit een wijnmakersfamilie, benut ze traditioneel Bourgondisch vakmanschap, Jura-minerale gevoeligheid en biologische landbouw om de terroirexpressie op kleine schaal in Saint‑Véran nieuw leven in te blazen.Eigenaar en wijnmaker: Jessica Litaud, die in 2018 terugkeerde om wijngaarden te verbouwen die voorheen familiezaken waren in Pouilly‑Fuissé/Vergisson.Training: Onder begeleiding van Jean‑François Ganevat (Jura) en Jean‑Marie Guffens, met een mineraal-gedreven, frisse stijl.Wijngaard: 5 hectare biologisch gecultiveerd in Pouilly-Fuissé en Saint-Véran.Wijnbouw: Handgeplukt in 7 kg-dozen; druiven gekoeld voor zachte persingWijnmaken: lichte tussenkomst, 10 maanden rijping op fijne droesem in oud eiken (roestvrij staal wordt selectief gebruikt), plus malolactische gisting. Doel: zuiverheid, frisheid, terroirexpressie.ProefnotitiesRomig, pittig, fris en vol fruit en bloemen... tangerine, witte peer, marsepein, witte bloemen...... lees verder bij Catawiki
Veilingagenda gebruikt cookies om je een zo goed mogelijke service te bieden. Zie ons cookie statement. Door verder te gaan op deze website stem je in met deze cookies.