Postzegels

Duurste Nederlandse postzegel

Postzegels zagen op 6 mei 1840 voor het eerst het levenslicht. Op deze datum werd de, onder postzegelverzamelaars welbekende Penny Black, voor de allereerste keer in Engeland op een brief geplakt. Het duurde daarna tot 1849 voordat de eerste Belgische postzegels verschenen en zelfs tot 1852 voordat er in Nederland postzegels konden worden gebruikt. Op de eerste Nederlandse postzegel is een portret van Koning Willem III afgebeeld. De eerste Nederlandse postzegels waren ongetand en te krijgen in de tarieven 5, 10 en 15 cent.

Duurste Postzegels

De duurste postzegels zijn zegels die over de hele wereld door verzamelaars worden gezocht. Deze postzegels kenmerken zich doordat ze heel zeldzaam zijn en een bijzonder verhaal hebben. Zo is de zegel die bekend staat onder de naam Inverted Jenny (zie foto hieronder) een van de meeste gezochte en duurste postzegels ter wereld. Deze postzegel werd uitgegeven op 10 mei 1918 en heeft een afbeelding van een Curtis JN-4 vliegtuig dat door een drukfout ondersteboven hangt. Na het ontdekken van de fout werd de gehele oplage, op 100 zegels na, vernietigd. In 2007 werd 1 van deze overgebleven exemplaren voor bijna 1 miljoen dollar geveild. Toch is een andere postzegel de duurste postzegel ter wereld, namelijk de One-Cent Magenta. Deze postzegel uit Brits-Guyana, van het jaar 1856, werd namelijk geveild voor maar liefst 9,5 miljoen dollar.

Duurste Nederlandse postzegels

Ondanks dat de meest zeldzame Nederlandse postzegels niet tot de duurste postzegels ter wereld behoren wordt er ook voor Nederlandse postzegels soms veel geld neergeteld. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een Koning Willem III zegel uit 1872 (tarief 2,50 gulden) zomaar een bedrag van tussen 6.000 en 8.000 euro (afhankelijk van de staat van de zegel). Deze postzegel is oud, erg zeldzaam en het hoge tarief van 2,50 gulden (in het jaar 1872 veel geld) maakt de zegel extra bijzonder. Dit is echter lang niet de duurste Nederlandse postzegel die ooit in Nederland is geveild. Lees hieronder snel verder wat de duurste Nederlandse postzegel ooit is.

Duurste Nederlandse postzegel ooit

Op 4 oktober 2015 werd op een postzegelveiling in Weesp een Nederlandse postzegel van 25 cent uit 1867 geveild. De zegel met een afbeelding van Koning Willem III is het enige postfrisse exemplaar dat bekend is van deze zegel. Tijdens de veiling werd er geboden door verzamelaars uit verschillende landen. Na een lange veiling bracht de postzegel uiteindelijk 102.000 euro op. Daarmee werd deze zegel in 1 keer de duurste Nederlandse postzegel ooit. Een goudkleurig exemplaar van dezelfde zegel bracht eerder al eens 61.500 euro op.

Zelf Nederlandse postzegels verkopen of kopen?

Ben jij postzegelverzamelaar en wil jij jouw verzameling uitbreiden of juist uitdunnen? Bekijk hier alle bijzondere postzegels en postzegelcollecties uit binnen- en buitenland die op dit moment aangeboden worden in online postzegelveilingen. Wil je je postzegels verkopen? Kijk dan hier.

Andere interessante blogs