Ga naar de inhoud

De stripreeks Suske en Wiske is de langstlopende stripreeks van de Benelux. De reeks is bedacht door de Belgische tekenaar Willy Vandersteen en werd in 1945 voor het eerst in de kranten gepubliceerd.

Er zijn stripboeken van Suske en Wiske in meer dan 25 talen verschenen. Er zijn waarschijnlijk maar weinig huishoudens in Nederland en België waar geen Suske en Wiske stripboeken rondslingeren. Wat veel mensen niet weten is dat sommige Suske en Wiske stripboeken behoorlijk waardevol kunnen zijn. Er zijn namelijk veel Suske en Wiske verzamelaars die veel geld over hebben voor de bijzondere stripalbums van Suske en Wiske. Als je dus oude Suske en Wiske albums op zolder hebt liggen dan is het misschien handig om even te kijken of ze wat waard zijn. Wij hebben hieronder een lijstje gemaakt met 5 waardevolle Suske en Wiske stripboeken.

1. Rikki en Wiske. Waarde 5.000 tot 10.000 euro

Het album Rikki en Wiske is het allereerste album in de Suske en Wiske reeks. Het album kwam in 1946 uit in een oplage van ongeveer 7.000 exemplaren. Na dit eerste deel besloot tekenaar Willy Vandersteen om het personage Rikki te vervangen door Suske omdat Rikki bij nader inzien teveel leek op Kuifje. Regelmatig duiken er tijdens veilingen eerste drukken van het album op. Er zijn echter nog maar heel weinig in echt goede staat. Op het moment dat de kaft stuk is, als er bladzijden los zitten of als er scheuren in het papier zitten dan daalt de waarde meteen enorm. Toch zijn er van dit stripboek albums geveild voor boven de 10.000 euro.

Veilingagenda

2. Suske en Wiske op het eiland Amoras. Waarde 3.000 tot 6.000 euro

Het tweede album in de Suske en Wiske reeks is het album Suske en Wiske op het eiland Amoras. Het album kwam uit in 1947 en was toen te koop voor 36 Belgische frank (omgerekend 0,85 euro). Tegenwoordig zijn de eerste drukken van dit album vele duizenden euro’s waard. Verzamelaars betalen met gemak 5.000 euro voor een album dat in zeer goede staat verkeerd. Samen met het Rikki en Wiske is ‘Amoras’ het meest gewilde album bij Suske en Wiske verzamelaars.

3. Suske en Wiske De Sprietatoom. Waarde 1.000 tot 2.000 euro

Op gepast afstand van de eerste twee Suske en Wiske albums is De Spieratoom het derde duurste Suske en Wiske album. Een in goede staat verkerende eerste druk van dit album kan zomaar 1.000 tot 2.000 euro opleveren tijdens een veiling. In dit album verschijnt Lambik voor het eerst. Lambik is hier al vrij dom en verstrooid, maar nog niet zo ijdel en arrogant als hij later in de reeks zou worden.

4. Het Spaanse Spook. Waarde 800 tot 1.000 euro

Het Spaanse Spook is het tiende album in de Suske en Wiske reeks en kwam in 1952 in de winkels. Het album is onderdeel van de zogenaamde blauwe reeks. De Blauwe Reeks is een reeks van in totaal acht Suske en Wiske-verhalen die Willy Vandersteen in de periode 1950-1959 speciaal voor het stripweekblad Kuifje maakte. Deze verhalen werden in eerste instantie geheel los van de reguliere rode reeks met een blauwe omslag uitgegeven, vandaar de benaming. In de blauwe reeks albums heeft Wiske een iets ander uiterlijk en is Lambik een stuk heldhaftiger en minder klungelig dan in de rode reeks. De blauwe reeks albums worden door veel Suske en Wiske kenners gezien als de beste Suske en Wiske albums. Ze zijn dan ook erg populair onder verzamelaars.

5. De schat van Beersel. Waarde 500 tot 1.000 euro

Ook het album de schat van Beersel (1954) behoort tot de blauwe reeks en is misschien wel het spannendste Suske en Wiske verhaal ooit gemaakt. Verzamelaars betalen met liefde zo’n 500 tot 1.000 voor een eerste druk van dit album.

Eerste druk
Reken je niet meteen rijk als je één van deze albums op zolder hebt gevonden. De enorme bedragen gelden namelijk alleen voor eerste drukken van deze albums en dus zo’n 75 jaar geleden op de markt kwamen. Suske en Wiske albums zijn talloze malen herdrukt. Zo zijn er van sommige albums wel 10 drukken of versies verschenen. Oude eerste drukken kun je op een aantal manieren herkennen. Zo waren de eerste albums van Suske en Wiske nog ongekleurd. De pagina’s verschenen afgewisseld in een blauwe of rode inkt en zijn de herdrukken voorzien van kleur. Verder kun je ook kijken op de achterkant van een album. Als hier een album op staat vermeld dat later is verschenen dan het album dat jij in je bezit hebt dan kun je er van uitgaan dat het niet om een eerste druk gaat.

Goede staat
Als je wel een eerste druk in bezit hebt dan is het ook nog eens heel belangrijk dat die albums in goede staat verkeren. Verzamelaars zijn namelijk vooral op zoek naar strips die er nog goed uit zien. De duurste stripboeken zijn dan ook die stripboeken die eigenlijk nooit zijn gelezen en vanaf het begin netjes zijn opgeborgen. Die strips zijn heel zeldzaam en dus ook zeer gewild bij verzamelaars.

 

Ben jij een stripliefhebber en ben je op zoek naar mooie strips of stripreeksen om te kopen?

Klik hier en kijk welke strips er op dit moment worden geveild.

Interessante kavels