Ga naar de inhoud

Meer dan ooit investeren mensen in schilderijen. Een schilderij is namelijk een veel leukere investering dan bijvoorbeeld goud of aandelen. Van een schilderij kan je namelijk heel lang genieten alvorens je die met winst kunt verkopen. Uiteraard is niet elk schilderij een goede investering. Je moet ook een beetje geluk hebben dat de schilder waarvan jij in het begin van zijn carriere een schilderij hebt gekocht ooit heel beroemd gaat worden. Nederlandse schilders hebben wat dat betreft een goede reputatie. Nederlandse schilders zijn over de hele wereld beroemd. En dan hebben we het niet alleen over de oude meesters zoals Vincent van Gogh en Rembrandt, maar ook over meer recente kunstenaars als Karel Appel en M.C. Escher.
Bij de duurste schilderijen ter wereld behoren ook een aantal werken van Nederlandse schilders. Uiteraard veranderen deze lijstjes continu. Want er duiken steeds weer nieuwe kunstenaars op die ineens heel beroemd worden. Zo zijn schilderijen van bijvoorbeeld de Britse kunstenaar Banksy inmiddels vele miljoenen euro’s waard, terwijl 25 jaar geleden nog niemand van deze kunstenaar gehoord had.

Hieronder hebben we een top 5 gemaakt van de duurste schilderijen gemaakt door Nederlandse kunstenaars. Daarbij moet worden op gemerkt dat dit de schilderijen zijn die zijn verkocht of geveild. Er zijn schilderijen van Nederlandse schilders die nog nooit of heel lang geleden te koop zijn geweest. Een schilderij als De Nachtwacht van Rembrandt zou hier qua waarde waarschijnlijk bovenaan staan, maar het schilderij is nooit te koop geweest. De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.

5. Vincent van Gogh, zelfportret zonder baard

Waarde: ongeveer 55 miljoen euro

Dit schilderij van Vincent van Gogh is misschien niet het meest bekende zelfportret van de schilder, maar het is wel het duurste zelfportret van een Nederlandse schilder ooit verkocht. In 1998 werd dit werk tijdens een veiling in New York voor ongeveer 55 miljoen euro verkocht aan een rijke verzamelaar. Volgens Van Gogh-kenners schilderde de kunstenaar zelfportretten op het moment dat hij geen geld had. Het was bedoeld als cadeau voor zijn moeder en Van Gogh schilderde het een jaar voor zijn dood.

Veilingagenda
Veilingagenda

4. Vincent van Gogh, Portret van Dr. Gachet

Waarde: ongeveer 63 miljoen euro

Rond dit schilderij van Vincent van Gogh hangt een groot mysterie. Het Portret van Dr. Gachet is een verzamelnaam van twee portretten die van Gogh schilderde in 1890. In mei 1990 kocht papiermagnaat Ryoei Saito 1 van de potretten voor 63 miljoen euro. Saito stopte het schilderij slechts enkele uren nadat hij het had gekocht in een kluis. Toen hij in 1996 stierf is het schilderij nooit opgedoken. Tot op de dag van vandaag is het onbekend waar het doek zich bevindt.

3. Peter Paul Rubens, Kindermoord van Bethlehem

Waarde ongeveer 77 miljoen euro

Rubens wordt tegenwoordig weliswaar beschouwd als een Belg, maar toen hij het schilderij ‘Kindermoord van Bethlehem’ schilderde behoorde Vlaanderen bij de Zuidelijke Nederlanden. Vandaar dat Rubens ook is opgenomen in deze lijst met de 5 duurste Nederlandse schilderijen. Aanvankelijk dacht men overigens dat het kunstwerk was geschilderd door Jan van den Hoecke, een van de assistenten van Rubens. Pas in 2001 werd het doek officieel toegeschreven aan de Vlaamse Meester. Op een veiling in Londen werd het schilderij geveild voor een toentertijd recordbedrag van 77 miljoen euro.

Veilingagenda
Veilingagenda

2. Rembrandt van Rijn, huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit

Waarde: samen 160 miljoen euro

Rembrandt is wereldwijd de meest bekende Nederlandse schilder. Het Rijksmuseum betaalde in 2015 voor deze twee huwelijksportretten, die Rembrandt in 1634 schilderde, in totaal 160 miljoen euro (80 miljoen per stuk). De schilderijen werden verkocht door de vermogende Franse familie Rothschild.

1. Woman III, Willem de Kooning

Waarde: 120 miljoen euro​

Willem de Kooning is bij het grote publiek misschien niet zo’n bekende kunstenaar, maar toch is zijn schilderij Woman III het duurste Nederlandse schilderij dat ooit is verkocht. Het kunstwerk hing lange tijd in het museum voor moderne kunst in Teheran, Iran, nadat het 1994 in handen kwam van de Amerikaanse zakenman David Geffen. In 2006 werd het schilderij verkocht aan miljardair Steven A. Cohen voor het bedrag van zo’n 120 miljoen euro.

Veilingagenda

Ben jij zelf ook een enorme liefhebber van kunst en wil je graag in kunst van opkomende kunstenaars investeren? Bekijk dan het huidige aanbod in online kunstveilingen: Online Kunstveilingen aanbod. Hier worden in verschillende categorieën honderden kunstwerken per week geveild. Inmiddels zijn een aantal van deze kunstenaars wereldwijd doorgebroken.

Interessante kavels