Ga naar de inhoud

Movie props (filmrekwisieten) zijn objecten die tijdens een film of TV-serie worden gebruikt. Dit kunnen kleine voorwerpen zijn zoals brieven of sleutels, maar ook grotere items zoals meubels, wapens of zelfs auto’s. Props die een cruciale rol in een film hebben gespeeld worden veel verzameld en kunnen dan ook waardevol zijn. De prijs van filmrekwisieten kan sterk variëren. Sommige zijn relatief goedkoop en makkelijk te verkrijgen, terwijl andere, vooral die uit beroemde films of die een iconische status hebben bereikt, voor miljoenen dollars kunnen worden verkocht op filmveilingen. De waarde van een filmrekwisiet hangt af van verschillende factoren, waaronder de film waaruit het afkomstig is, de mate van herkenning of iconische status van het voorwerp, en of het door bekende acteurs is gebruikt. Wil jij weten hoe waardevol movie props kunnen zijn? Bekijk dan hieronder de top 5 met duurste movie props ter wereld!

5. The Maltese Falcon uit “The Maltese Falcon” (1941) – $4.100.000

De Maltese Falcon is een prop uit de klassieke zwart-wit film “The Maltese Falcon” uit 1941. De film gaat over een privédetective genaamd Sam Spade (gespeeld door Humphrey Bogart) die onderzoek doet naar de diefstal van een waardevol standbeeld, bekend als de Maltese Falcon. Het standbeeld, gemaakt van goud en ingelegd met kostbare stenen, staat centraal in de film. Deze prop werd in 2013 op een veiling verkocht voor maar liefst $4,1 miljoen, waardoor het één van de duurste filmrekwisieten ooit is.

Veilingagenda
Veilingagenda

4. Lincoln Futura Batmobile uit de “Batman” tv-serie (1966) – De Batmobile – $4.200.000

De Lincoln Futura Batmobile is een uniek stuk automobielgeschiedenis en wereldberoemd geworden als de Batmobile in de Batman tv-serie uit 1966. Oorspronkelijk was de Lincoln Futura een conceptauto, gepromoot door Ford’s Lincoln-merk en werd voor het eerst getoond op de autoshow-circuit in 1955. Het futuristische ontwerp met zijn lange, gestroomlijnde vorm en kenmerkende vin-achtige elementen trok veel aandacht. Echter, het was de transformatie van de Futura naar de Batmobiel die het voertuig zijn blijvende roem bezorgde. De auto kreeg een glanzend zwarte afwerking en prominente vleermuisvleugels aan de achterkant. In 2013 werd de Batmobile verkocht op een veiling van Barrett-Jackson in Scottsdale, Arizona, voor een verbazingwekkende $4,2 miljoen.

3. Marilyn Monroe’s jurk uit “The Seven Year Itch” (1955) – $4.600.000

Marilyn Monroe’s witte jurk uit de film “The Seven Year Itch” uit 1955 is zonder twijfel één van de meest bekende kledingstukken uit de filmwereld. De scène waarin Monroe boven een metrorooster staat terwijl de luchtstroom haar jurk opblaast, is wereldberoemd. De jurk is een toonbeeld geworden van Hollywood-glamour en een stuk filmgeschiedenis dat de tijdloze allure van Monroe en haar blijvende invloed op de popcultuur belichaamt. In 2011 werd de jurk verkocht op een veiling van Debbie Reynolds’ filmkostuum collectie voor $4,6 miljoen. Het is daarmee het duurste kledingstuk uit de filmgeschiedenis.

Veilingagenda
Veilingagenda

2. Aston Martin DB5 uit “Goldfinger” (James Bond, 1964) – $4.600.000

De Aston Martin DB5 is onlosmakelijk verbonden met James Bond en staat bekend als één van de meest iconische auto’s in de filmgeschiedenis, vooral door zijn verschijning in de film “Goldfinger” (1964). Deze film was de derde in de James Bond-reeks en markeerde de eerste keer dat Bond, gespeeld door acteur Sean Connery, achter het stuur van de DB5 kroop. De DB5’s verschijning in “Goldfinger” was zo succesvol dat de auto daarna in verschillende andere Bond-films werd gebruikt. In 2010 werd één van de originele Aston Martin DB5’s uit “Goldfinger” verkocht op een veiling voor $4,6 miljoen.

1. Robby the Robot uit “Forbidden Planet” (1956) – $5.375.000 

Robby the Robot is bekend door zijn rol in “Forbidden Planet” uit 1956. Robby was een technisch hoogstandje voor die periode. Zijn ontwerp was niet alleen visueel indrukwekkend, maar ook innovatief, aangezien Robby in de film een persoonlijkheid had die hem daardoor onderscheidde van eerdere robots in films. Na zijn verschijning in “Forbidden Planet” werd Robby the Robot een popcultuuricoon en verscheen hij in tal van andere films, tv-shows en reclames. Zijn ontwerp heeft vele latere robots in zowel film als televisie beïnvloed en blijft een geliefd symbool van de gouden eeuw van de sciencefictioncinema. In 2017 werd Robby the Robot, inclusief zijn jeep uit “Forbidden Planet”, verkocht op een veiling voor $5.375.000, waarmee dit het duurste filmrekwisiet ooit is.

Veilingagenda

Zoals je uit deze lijst met de duurste filmrekwisieten kunt zien, kunnen sommige van deze props voor aanzienlijke bedragen verkocht worden, wat de grote vraag en waardering onder verzamelaars en filmfans aantoont. Rekwisieten uit films zoals “Forbidden Planet,” “Goldfinger,” en “The Seven Year Itch” hebben records gebroken op veilingen, wat wijst op de hoge waarde die aan dergelijke memorabilia wordt toegekend. Wil jij ook in bezit komen van zo’n stukje filmgeschiedenis? Dan is het raadzaam op de verschillende veilingen van bijvoorbeeld Catawiki of eBay in de gaten te houden of er dergelijke props onder de hamer komen.

Interessante kavels