Ga naar de inhoud

Champagne is een prestigieuze en wereldwijd gewaardeerde mousserende wijn die exclusief wordt geproduceerd in de Champagne-regio van Frankrijk. Hier vind je bekende champagnehuizen als Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon, Louis Roederer en het champagnehuis Krug. Deze huizen, met hun diepgewortelde tradities en toewijding aan kwaliteit, hebben allemaal bijgedragen aan de legendarische status van champagne. Dat champagne niet goedkoop is, is bij de meeste mensen wel bekend. De hoge prijs van champagne wordt onder andere bepaald door de unieke productieprocessen, de strikte regelgeving en de beperkte geografische regio waar echte champagne gemaakt mag worden.

Duurste Champagne

Ben jij ook op zoek naar een dure fles champagne? Misschien om indruk op iemand te maken of misschien als investering? Dan zijn er diverse (online) champagneveilingen waar je dure flessen kunt vinden. Om je een idee te geven hoe enorm duur champagne kan zijn hebben we hieronder een opsomming gemaakt van de 5 duurste champagnes ter wereld (medio 2024).

5. Fles 1874 Perrier-Jouët

Maison Perrier-Jouët, opgericht in 1811 en is één van de meest historische champagnehuizen van Frankrijk. Op 3 december 2021 werd bij veilinghuis Christie’s een bijzondere fles Perrier-Jouët-champagne uit 1874 geveild. Het hoogste bod van bijna €51.000 kwam van een anonieme koper. Het is de duurste fles champagne die ooit bij Christie’s is geveild. De champagne bevat Chardonnay-druiven van Cramant (één van de meest prestigieuze wijngaarden van Perrier-Jouët). Daarnaast heeft de fles meer dan 150 jaar in ideale omstandigheden doorgebracht. In volledige duisternis, met een temperatuur van 11 tot 14 graden Celsius en een relatieve vochtigheid van 98 procent.

Veilingagenda
Veilingagenda

4. NV Armand de Brignac Brut Gold Midas

De Armand de Brignac champagne is één van de meest exclusieve champagnes ter wereld. De flessen zijn verguld in een metalen coating, met daarop een logo van een schoppenaas (Ace of Spades). De champagne wordt geproduceerd door wijnhuis Cattier, waar de bekende Amerikaanse rapper Jay Z mede eigenaar van is. De duurste fles van het merk is de Armand de Brignac Brut Gold Midus, een fles van 30 liter. Deze fles kost zo’n 52.000 euro en is één van de beste champagnes ter wereld. Zo oordeelde in ieder geval het blad Fine Champagne Magazine. De champagne kwam als beste champagne naar boven tijdens een blindproeverij waaraan 1000 prestige champagnes meededen.

3. Heidsieck 1907

Op 3 november 1916 bracht een Duitse onderzeeër het schip de “Jönköping” tot zinken. Het schip vervoerde onder andere 3.000 flessen Champagne Heidsieck & C° Monopole 1907 die volgens verhalen bestemd waren voor de top van het Russische leger of zelfs speciaal voor Tsaar Nicolaas I. in 1998 werden 2.400 flessen naar boven gebracht. De duisternis, de constante temperatuur en de druk van het water zorgden er voor dat de flessen in goede staat bleven. Door de kwaliteit en het bijbehorende verhaal gaat het tegenwoordig om zeer gewilde champagne met een waarde van 300.000 euro. Omdat deze flessen slechts heel zeldzaam op de markt komen stijgt de waarde nog altijd snel.

Veilingagenda
Veilingagenda

2. Taste of Diamonds 2013

champagne is het favoriete drankje van rijken en beroemdheden. Het drinken van dure champagne is dan ook voor velen een teken van succes. Als je als miljonair echt indruk wil maken dan zet je een fles Taste of Diamonds 2013 op tafel. Deze fles kost namelijk een slordige 2 miljoen euro. Het is echter niet zozeer de champagne die zorgt voor zo’n hoge prijs, maar de fles. De fles kan namelijk worden beschouwd als een echt kunstwerk. De gelimiteerde editie werd namelijk gemaakt door de beroemde ontwerper Alexander Amosu (beroemd om zijn exclusieve luxe creaties). De fles is onder andere versierd met een 19-karaats witte diamant in het midden van een ruitvormig ontwerp dat doet denken aan het Superman-logo. De champagne zelf is afkomstig van het landgoed van de familie Chapuy en is gemaakt van Grand Cru druiven. Wil je deze champagne graag eens proberen, maar ben je geen miljonair. Geen probleem! Er is ook een fles zonder diamand op de markt die je kunt kopen voor 250 euro.

1. Champagne Avenue Foch 2017

Met een prijs van meer dan 2,5 miljoen dollar is dit de duurste fles champagne ter wereld. De reden waarom de 2017 Champagne Avenue Foch de duurste fles champagne ter wereld is, heeft te maken met een aantal unieke en exclusieve factoren. Ten eerste is deze fles niet alleen bijzonder vanwege de exclusieve champagne maar ook omdat de fles zelf een uniek kunstwerk is. De tekeningen op de fles zijn niet zomaar decoraties. Ze zijn onderdeel van een zogenaamde “NFT” (Non-Fungible Token), wat betekent dat de kopers van de fles ook eigenaar werden van een unieke digitale versie van deze kunstwerken. NFT’s zijn een soort digitale activa die tegenwoordig erg populair zijn in de kunstwereld en die de eigenaar unieke rechten geven op een digitaal item.

Veilingagenda

Bij een champagneveiling worden vaak zeldzame en zeer gewilde flessen champagne aangeboden, variërend van vintage champagnes van gerenommeerde huizen tot beperkte uitgaven en speciale bottelingen. De prijzen bij champagneveilingen kunnen enorm variëren, afhankelijk van de zeldzaamheid, kwaliteit en het merk van de champagne. Bezoek gauw een champagneveiling en ontdek het zelf!

Interessante kavels