Ga naar de inhoud

The Beatles zijn met hun muziek een rijke bron van inspiratie geweest voor kunstenaars over de hele wereld. Er zijn dan ook talloze bekende en onbekende kunstenaars die The Beatles als onderwerp voor hun schilderij hebben gekozen. Deze schilderijen variëren van realistische portretten tot meer abstracte en symbolische interpretaties. Als echte fan wil je misschien ook een kunstwerk van The Beatles aan de muur hebben hangen, of wellicht wil je deze wel zelf maken? Om je op ideeën te brengen hebben we hieronder een overzicht gemaakt met 5 waanzinnige Beatles kunstwerken.

1. Andy Warhol (1980)

Andy Warhol (1928 – 1987) was een Amerikaanse kunstenaar die vooral beroemd is geworden vanwege zijn iconische pop-art schilderijen. Hij maakte gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Grace Jones, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor. In 1980 maakte hij ook een uniek kunstwerk van The Beatles, dat gebaseerd is op een foto van de bekende fotograaf Dezo Hoffmann.

Veilingagenda
Veilingagenda

2. Richard Bernstein (1968)

In 1968 creëerde de Amerikaanse kunstenaar Richard Bernstein één van de meest controversiële kunstwerken van The Beatles -‘The Nude Beatles’. Op het kunstwerk zijn de hoofden van de Beatles in neonkleuren over naakte mannelijke lichamen gelegd. Volgens de kunstenaar is het een eerbetoon aan The Beatles, maar toch beval een Franse rechter tot inbeslagname van de afdrukken en klaagde Apple Records (het label van de Beatles) de kunstenaar zelfs aan. Het kunstwerk heeft hoe dan ook tegenwoordig een unieke plaats in de geschiedenis van de popart. Het kunstwerk staat symbool voor Bernsteins gedurfde verkenning van artistieke grenzen, waardoor de zeefdrukken een waardevol bezit zijn voor verzamelaars en kunstliefhebbers.

3. Richard Avedon (1967)

Deze groep vier psychedelische fotografische afdrukken in kleur vormen een waar kunstwerk gemaakt door fotograaf Richard Avedon. Hij maakte deze foto’s in 1967 in Londen voor het tijdschrift Look, dat voor het eerst gepubliceerd werd op 9 januari 1968. De afdrukken van deze foto’s kom je regelmatig tegen op online veilingen en zijn nog altijd zeer populaire kunstwerken.

 

Veilingagenda
Veilingagenda

4. Mr Brainwash (2012)

Thierry Guetta is een Franse kunstenaar die vooral bekend is onder de naam Mr. Brainwash. Zijn schilderijen vallen onder het genre Street-Art. Vaak wordt het werk van Mr. Brainwash vergeleken met het werk van de populaire Engelse street-art kunstenaar Banksy. In 2012 maakte Mr. Brainwash dit schilderij van de Beatles afgebeeld met bandana’s voor hun gezicht. Het kunstwerk behoort tot één van de bekendste street-art schilderijen van de Beatles.

5. Jamie Lee (2021)

Jamie Lee is een hedendaagse Britse schilder gevestigd in Paraguay. Lee’s kunstwerken in popart- en stripstijl zijn geïnspireerd op het werk van Roy Lichtenstein en de fascinatie voor beroemdheden van Andy Warhol. Dit schilderij is gebaseerd op een vroege zwart-witfoto van de Fab Four. In het schilderij zijn de kleuren van de Sergeant Peppers-uniformen gebruikt waardoor het een kleurrijk schilderij is dat van de muur knalt.

Veilingagenda

Naast bovenstaande 5 kunstwerken van The Beatles kom je natuurlijk op online kunstveilingen veel vaker kunstwerken tegen met The Beatles als onderwerp. Hopelijk vind jij gauw een kunstwerk die bij jou thuis aan de muur komt te hangen.

Interessante kavels