Vraag & antwoord

Om u een idee te geven van mogelijke vragen die u kunt stellen, heeft de redactie er een drietal geformuleerd, gebaseerd op wat zich tegenwoordig afspeelt in de wereld van kunst, antiek, design en vintage.

Stel uw vraag op dit formulier. Het Veilingagenda-team helpt u graag.

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Antiek verzamelen

Nu ik mijn bedrijf aan mijn kinderen heb overgedragen, kan ik meer tijd en geld gaan besteden aan mijn grote interesse voor met name antiek. Mijn oude dag is weliswaar goed verzekerd, maar dat wil niet zeggen dat ik het geld voor het oprapen heb. Wat raadt u mij aan?

Eigenlijk zijn er in uw geval twee mogelijkheden. Of u concentreert zich op één of misschien twee of drie periodes (suggestie voor ‘onderdelen’, wat een erg generieke term is) binnen het brede antiekspectrum, kortom: u gaat verzamelen. Of u kiest voor wat tegenwoordig een eclectische aanpak heet en u besluit om één of misschien twee bijzondere objecten uit meerdere periodes aan te kopen.

Welke keuze u ook maakt, zorg er in ieder geval voor dat u voldoende kennis verwerft. Die kennis kunt u op verschillende manieren vergaren: door museumbezoek, door het lezen van vakliteratuur, door het bezoeken van beurzen en veilingen, door lidmaatschap van een verzamelaarsvereniging of door gesprekken met antiquairs en/of niet-professionele geïnteresseerden. Voor aanvullende informatie kunt u altijd weer contact opnemen.

Tekeningen

Door vererving ben ik in het bezit gekomen van een behoorlijk grote collectie tekeningen. Hoe kom ik erachter wat deze collectie waard is?

Neem contact op met een ter zake kundige taxateur. Dit kan via de Federatie van Taxateurs Makelaars Veilinghouders in Roerende Zaken (Federatie TMV), maar u kunt ook contact opnemen met een in het veilen van tekeningen gespecialiseerd veilinghuis of een in tekeningen gespecialiseerde kunsthandel. Een tweede mogelijkheid is om zelf aan de slag te gaan, mits u in tekeningen geïnteresseerd bent en daarvoor ook de tijd heeft. Voor aanvullende informatie kunt u altijd weer contact met ons opnemen.

Design na 1950

Ik ben met name geïnteresseerd in design uit de periode na 1950. Waar kan ik dat het beste kopen?

Deze vrij recente periode binnen de toegepaste kunst kent nog geen vast omlijnde structuren zoals die binnen de antiekhandel. Het is bovendien een periode waarin zowel nationaal als internationaal veel geproduceerd werd, waarbij kwaliteit vaak niet vooropstond. Gezien de relatieve onbekendheid is het verstandig om u eerst goed te verdiepen in wat er in deze periode is voortgebracht. Om daarin kennis op te doen moet u ook eens denken aan bijvoorbeeld fabriekscatalogi uit die periode. Voor het verantwoord kopen van design kunt u bijvoorbeeld terecht bij handelaren die oorspronkelijk handelden in art nouveau en art deco. Zij hebben in sommige gevallen hun vakgebied uitgebreid met de handel in design van na 1950.

Ook zijn er veilinghuizen die gespecialiseerd zijn op dit gebied of er de nodige aandacht aan besteden. Bent u avontuurlijker ingesteld en heeft u voldoende kennis, dan kunt u een poging wagen bij de vanuit de Verenigde Staten en Engeland naar Nederland overgewaaide zogenaamde car boot sales, of bij de vele kringloopwinkels, of – niet te vergeten – online.

Facebook